print

Bandenvernieuwing in het groot


04 - 11 - 2011
Bron: De Stentor, Hardenberg Door Max de Krijger, Op 04-11-2011
Bandenvernieuwing in het groot

Bij OBO banden in Hardenberg worden kolossale banden van ondermeer vliegtuigen vernieuwd. Daarbij wordt grotendeels gebruikgemaakt van afvalstoffen.
 
Als tijdens de maïsoogst een trekker met oplegger op de akker rijdt, dan weet je niet wat je ziet. De banden van de kar kunnen namelijk intercontinentale vluchten achter de rug hebben. Dankzij OBO Banden (OBO staat voor Overijsselse Banden Onderneming) in Hardenberg, want dat bedrijf geeft oude banden van vliegtuigen, graafmachines en aanhangers een tweede leven. En dat is – om in hedendaagse termen te spreken – ontzettend duurzaam.
 
Directeur Herman Hutten kan dan ook vertellen dat OBO Banden een van de meest duurzame bedrijven in de regio is. Dat is ook meteen de bedrijfsfilosofie. ,,Want al weet eigenlijk niemand het, wij halen tachtig procent van de grondstoffen uit de afvalbak. Onze producten zijn duurzaam. Zo komen hier de banden binnen van de Airbus 380. Deze mogen slechts vier keer vernieuwd worden en dan komen ze hier. Maar dan is het karkas nog geschikt voor andere doeleinden.” OBO Banden is de enige in Nederland die deze producten produceert op het gebied van landbouw en industrie. De producten worden door heel Europa geëxporteerd. Bij de opdrachten gaat het vaak over een paar duizend banden. ,,Voor de bandenfabrikanten zoals Michelin en Bridgestone is een dergelijke order veel te klein waar de grote fabrikanten stoppen vanwege kleine hoeveelheden daar nemen wij het over.”
 
OBO Banden is meer dan 50 jaar geleden begonnen in Beerzerveld in een pand dat Hutten verhuurde aan de toenmalige eigenaar. In 2002 ging dat bedrijf echter failliet en de verhuurder besloot het bedrijf over te nemen. Er werd een doorstart gemaakt met 12 medewerkers en men richtte zich specifiek op loopvlakvernieuwing. De groei kwam erin toen de bandenvernieuwingsafdeling van Euromaster in Deventer werd overgenomen. Het aantal personeelsleden groeide toen naar 25. Nu heeft het bedrijf op de Broeklanden een personeelsbestand van 60 medewerkers. Het grootste deel daarvan is de productie. Dit is een mannenwereld en personeel wordt regionaal geworven. Ook via uitkeringsinstantie UWV krijgen mensen met een uitkering de kans om een nieuwe loopbaan te beginnen. Een aantal medewerkers op HTS-niveau ontwikkelt de profielen. Vier vertegenwoordigers reizen door Europa.
 
Klanten zijn onder andere bandenhandelaren zoals Euromaster en Heuver banden. Ook kan men aankloppen voor banden voor gazonmaaiers die worden gebruikt voor golfbanen en voetbalvelden. In 2006 is er een complete nieuwe fabriek gebouwd van meer dan 5000 vierkante meter op bedrijventerrein de Broeklanden in Hardenberg. ,,We hebben dat bewust groot opgezet omdat wij ervan overtuigd zijn dat het vernieuwen van oude banden een grote toekomst heeft. We gaan tussen nu en vijf jaar onze omzet verdubbelen waarbij de werkgelegenheid zal worden verhoogd naar 100 medewerkers. Dat betekent dat onze productie van 20.000 banden per jaar zal stijgen naar meer dan 40.000 banden”, vertelt Hutten enthousiast, maar voegt hier direct aan toe dat die groei ook een probleem kan zijn: ,, Naast ons bedrijf ligt voldoende terrein voor uitbreiding van de fabriek. Helaas krijgen wij op dit moment geen medewerking van de banken om deze groei te realiseren. Wij zullen het helaas moeten doen met de winst die wordt gemaakt en dat gaat natuurlijk een stuk langzamer dan wij eigenlijk willen. Hopelijk komen banken weer in de situatie dat men gezonde economische groei ook weer gaat financieren. Dat is voor ons de grootste remmer op het gebied van gezonde economische ontwikkeling.”
 
 
Bandenanalyse
 
OBO Banden brengt binnenkort de website www.bandenanalyse.nl in de lucht er kan snel worden uitgezocht of een gladde of kapotte band nog te repareren is of vervangen moet worden volgens directeur Herman Hutten kan de agrariër veel geld besparen door te kiezen voor gebruikt in plaats van nieuw. ,,Je moet bij hen niet beginnen over duurzaamheid. Maar als je vertelt hoeveel ze kunnen besparen, dan is dat een kans. Om dat duidelijk over te brengen komen er volgend jaar radiocommercials op de lokale zenders zoals RTV Hardenberg en Twente FM, want op deze zenders staat de radio vaak geprogrammeerd. Ook zullen wij in de vakbladen de gebruiker erop gaan wijzen welke voordelen reparatie en loopvlakvernieuwing heeft.”

Terug naar het nieuws overzicht

Al lid van de OBO nieuwsbrief?