print

OBO Banden meest duurzame overname.


13 - 04 - 2012
OBO Banden meest duurzame overname.

Jaarlijks milieubesparing van 10.000 minder schrotbanden door uitbreiding Hardenbergs machinepark bandenvernieuwing.
HARDENBERG, april 2012:  Met de overname van een complete Europresslijn van een Zuid Europese bandenfabrikant eerder vorige maand is OBO Banden uit Hardenberg in één keer  op gebied van landbouw en industrie, Europa’s grootste bandenvernieuwer geworden.
 
OBO Banden was al Nederlands enige bandenvernieuwer op het gebied van langzaamrijdend verkeer maar pakt nu een leidende positie in Europa. Het bedrijf repareert en vernieuwt banden van groot formaat uit de sectoren landbouw, grondverzet en industrie. Als een band versleten is hoeft deze niet weggegooid te worden maar kan deze voorzien worden van een nieuw profiel en krijgt een 2e leven. Ook wanneer er bijvoorbeeld een gat in een band zit is dit niet per sé einde oefening maar kan de band gerepareerd worden. Een forse besparing, niet alleen voor het milieu maar ook in de portemonnee.
 

Duurzaamheid

Voor de productie van bijvoorbeeld een nieuwe grote band is bijna 100 liter aardolie en 60 kilo aan andere grondstoffen nodig. De CO-2 emissie bedraagt 220 kg. Wanneer je een zelfde band vernieuwd is er slechts 30 liter aan aardolie nodig en 15 kilo grondstoffen en geeft dit maar 39 kg aan CO-2 emissie. Het verschil is duidelijk.
 
Vernieuwen van banden kan op verschillende wijzen. De meest efficiënte manier is de volvorm methode. Simpel gezegd; een versleten band wordt voorzien van een rubberlaag en gaat daarna in een grote pers. Een mal met  een populaire vorm perst vervolgen een nieuw profiel in het rubber. De hoge temperatuur zorgt voor een goede hechting tussen de lagen rubber.
 
Met de overname van een productie lijn aan persen heeft OBO banden eindelijk haar wensen vervuld. Directeur Herman Hutten: “Destijds was het bedrijf in het nabij gelegen Beerzerveld gevestigd maar toen het daar uit het jasje groeide, is het bedrijf in 2006 naar het nieuwe bedrijven terrein in Hardenberg verhuisd”. Ook in een nieuwe fabriek moet geïnnoveerd worden. Hutten is al geruime tijd bezig een overname voor te bereiden en is blij met dit succes. Met deze lijn kunnen nu ook banden tot een doorsnede van 2 meter groot op onze volvorm afdeling vernieuwd worden.

Grote jongens

“Dit zijn nog niet eens de allergrootste jongens” aldus Frederik Zandman, technisch manager bij OBO Banden. “We hebben op onze Koudzool afdeling ketels waar banden tot een doorsnede van 3,5 meter in passen”. We hebben nu een totaal uitgeruste machinefabriek om de Europese vraag aan te kunnen.  Hutten blikt al vooruit op uitbreiding van het pand. De grond ligt er.
 
Voor degenen die nog geen idee hebben wat bandenvernieuwing is, kent misschien nog de term coveren. Een techniek voor hergebruik van banden uit de jaren ’80. Slechte methodes gaven een negatief imago aan de business. Tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar de term bandenvernieuwing.  Een band raakt versleten door het gebruik ervan. In de fabriek haalt men het rest profiel van de versleten band tot deze weer glad is. Wat overblijft is de basis van een band, genaamd “karkas”. Het karkas krijgt een nieuwe laag rubber. Afhankelijk van de gekozen methode krijgt de nieuwe laag rubber een door de klant gekozen profiel. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 
Maatschappij
Met de overname verwacht OBO banden 20 extra arbeidsplaatsen te creëren in Hardenberg. OBO banden neemt al geruime tijd deel aan werk traject met de gemeente Hardenberg. Hierbij worden lang-werklozen geholpen aan een passende baan. Diverse succesvolle matches zijn bij OBO banden gemaakt waarbij beide partijen gelukkig zijn met het resultaat: een vaste baan.
 
Voor meer nieuws over banden vernieuwing, reparatie of andere OBO zaken kijk op www.obo.nl
 

Terug naar het nieuws overzicht

Al lid van de OBO nieuwsbrief?