print

Voorlichtingsbrochure vernieuwde banden


08 - 07 - 2014
Vereniging VACO brengt voorlichtingsbrochure over vernieuwde banden uit  

“Vernieuwde banden zouden vanzelfsprekend moeten zijn”  
 
Leiden, 26 juni 2014 – De sector Bandenvernieuwing van Vereniging VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, heeft een nieuwe informatieve brochure gemaakt over vernieuwde banden voor zware bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en grondverzet- en landbouwmachines. “Vernieuwde banden zouden vanzelfsprekend moeten zijn”, zegt Jan Driessen, voorzitter van de sector Bandenvernieuwing van VACO. “Maar geheel onterecht is niet iedereen daarvan overtuigd, en daar willen we nu wat aan doen met duidelijke en objectieve productinformatie.”  

In Europa wordt 42% van de banden voor zware voertuigen vernieuwd. In Nederland is dat 38%. “Te weinig”, vindt Driessen. “Uit het oogpunt van duurzaamheid zou dat minstens 50% moeten zijn. Als je de voordelen van vernieuwde banden op een rijtje zet, kan je bijna niet anders dan voor vernieuwde banden kiezen. We moeten af van het vooroordeel dat een kapotte band langs de weg een ‘covertje’ is. Dat is allang achterhaald. Een vernieuwde band is even goed als een nieuwe band.”  
 

Hoge kwaliteit

Aan vernieuwde banden worden hoge eisen gesteld. Het is een hightechproduct en aan het productieproces en aan de karkassen voor vernieuwde bedrijfswagenbanden worden Europese kwaliteitseisen gesteld (UN-ECE-R109). Het eindproduct wordt getest door een gecertificeerde instelling en periodiek krijgen de vernieuwers een audit van de autoriteiten. Driessen: “Aan de kwaliteit van een vernieuwde band hoeft niemand te twijfelen. Zelfs in de luchtvaart is het gebruik van vernieuwde banden heel normaal. Dat zegt toch wel iets.”  
Rendement en duurzaamheid Economische gezien zijn vernieuwde banden aantrekkelijk; ze zijn goedkoper dan nieuwe banden. Er valt, afhankelijk van het merk en het type, een paar honderd euro te besparen. Per saldo laat dat zich vertalen in een lagere kilometerkostprijs van 35 tot 50%. Daarnaast passen vernieuwde banden uitstekend bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is circa 75% minder grondstoffen nodig en de CO2-uitstoot is ruim 80% lager. Bovendien is ook nog maatwerk mogelijk. Zo kunnen banden een extra bescherming krijgen op de zijwand of kan gekozen worden voor een loopvlak met een speciaal profiel.  
 

Brochure

In de nieuwe brochure zet VACO alle feiten over vernieuwde banden overzichtelijk, kort en krachtig, en onderbouwd uiteen. Daarbij worden de feiten ondersteund met testimonials (getuigenissen) van gebruikers en ervaringsdeskundigen. De allereerste brochure is eerder deze maand tijdens de ‘Dag van het eigen vervoer’ door VACO overhandigd aan de algemeen directeur van EVO, Machiel van der Kuijl. De brochure wordt vandaag gestuurd naar bedrijven en ondernemers die actief zijn in goederenvervoer, personenvervoer, grondverzet, land- en tuinbouw en naar alle Nederlandse gemeenten.  

Link naar de brochure: http://ow.ly/d/2jjV
  

Terug naar het nieuws overzicht

Al lid van de OBO nieuwsbrief?